Espressobryggare & Espressomaskiner

Göra espresso med espressomaskin

Att brygga en perfekt espresso är en konst i sig och är inget som man skall ta allt för lätt på. Det finns olika tävlingar där baristor kämpar för att göra den perfekta espresson, cappuccinon eller kaffe latten. Till att börja med när man skall brygga en espresso med hjälp av sin espressomaskin så skall man hitta ett bra kaffe som passar till sin espressobryggare. Om man väljer ut kvalitetskaffebönor med en blandning, rostning och färskhet som passar perfekt till just din smak, espressobryggare och dag så har du bra förutsättningar att starta att brygga din perfekta espresso.

Hos espressomaskinen är följande av vikt.

Espressomaskinen måste vara kapabel att leverera högt tryck eftersom creman blir ojämn och inte nog slät om du brygger med för lågt tryck i espressobryggaren. Vidare kommer smakerna att bli för svaga eftersom att kaffet rinner för fort mellan det malda kaffet.

Bryggningstiden på en espresso bör vara mellan 20-25 sekunder och detta krävs för att få det lyxiga lagret av espresso crema (kaffekräm) samt att extrahera den goda smaken från kaffebönorna. Om du brygger för kort tid så kommer du att få en svag espresso samt missa att få till den viktiga creman. Om du brygger för länge med din espressomaskin så kommer kaffet att få en en bränd smak.

När du brygger är det viktigt att kaffet är mellan 83 till 89 grader för att man skall få ut alla smakämnen ur kaffebönorna i bryggningen. Om du brygger för varmt så kommer smakerna att bli brända medan om du brygger för kallt så kommer smakerna på espresson/cappuccinon att bli för svaga och creman kommer inte till sin rätt.

Om du framgågnsrikt lyckas brygga din espresso eller kaffe latte enligt dessa riktlinjer så kommer du att kunnna avnjuta ett förstklassigt kaffe som du själv lyckats att brygga med hjälp av din espressomaskin. Njut nu av din kopp cappuccino, den har du förstjänat