Espressobryggare & Espressomaskiner

Lagring av kaffe samt hantering.

Kaffe är en färskvara, trots vad folk egentligen tror. Detta gör att man alltid skall sträva efter att minska den tid som det tar från att man exponerar espressomalningen för luft tills att man brygger en espresso med sin espressobryggare. Den generella regeln runt detta säger kort och gott att ju kortare denna tid blir, ju godare kommer sedan din cappucino/espresso eller kaffelatte att smaka.

Ett tips för att få detta att fungera bra i praktiken är att köpa mindre storlek på espressoblandningen eftersom det annars kommer att bli för stor skillnad mellan den första koppen espresso som rinner ur din espressomaskin jämfört med den sista koppen cappucino.

Kaffe är känsligt för syre eftersom det skapar en kemisk reaktion hos kaffebönan och leder till att de förlorar smak. Det är alltså mycket viktigt att du försöker hålla tätt på dina kaffeförpackningar så att din espresso får förstklassiga egenskaper och förutsättningar.

Det är bra att förvara kaffet i en lufttät burk som brukar kallas ”kaffeburk eller kaffelåda”. Kaffet skall gärna förvaras svalare än rumstemperatur, men inte kylt.