Espressobryggare & Espressomaskiner

Rinntid på espresso.

Rinntiden när du gör espresso är viktig att den blir korrekt eftersom den avgör hur kaffet kommer att bli. En perfekt espresso bör rinna i cirka tjugo sekunder. I en klassisk kaffebryggare skall kaffet rinna igenom på cirka 4-5 minuter om du har förberett med rätt malning, rostning och kaffebönor.

Att en espresso skall rinna i 20 sekunder för att kaffet skall bli så gott som möjligt är viktigt. Det går faktiskt att avgöra om en espresso blir god genom att endast hålla koll på tiden. En espresso skall helst rinna snålt vilket innebär att den skall rinna lite bakåt. Om espresson skulle rinna kortare än 20 sekunder så är den med sannolikhet för blaskig och om du istället låter din espressokopp rinna längre än 20 sekunder så blir den istället besk och bitter i sin smak.

Nu tror du säkert att du kan bestämma hur länge en espresso skall rinna med hjälp av kaffemaskinen, men det som är det avgörande är snarare doseringen som påverkar espressokoppens smak och karaktär. Det finns givetvis andra viktiga aspekter som påverkar det hela och däribland hittar vi malningsgraden av kaffet. Om din espresso rinner för fort så har du säkerligen för grovmalet kaffe, samtidigt som om rinningstiden är för lång är chansen stor att du helt enkelt har för finmalet kaffe för att nå den optimala espressosmaken.

Hur du packar kaffet i din espressomaskin är givetvis viktigt. Exempel på detta är om espresson rinner för fort så har du förmodligen packat för löst i handtaget till din espressomaskin. Prova att packa espressokaffet lite hårdare och sedan ta tid igen. Det kan givetvis även vara så att du har fel hårdhet i trycket på ditt handtag till espressomaskinen. Beroende på hur hårt du drar åt handtaget så påverkas espresson. Detta beror också på malningen, doseringen och packningen så genom att experimentera med dessa faktorer kan du göra den ultimata espresson att ha som bas för din cappucino eller kaffe latte.